Mikor kezdünk el élni?

Nagyon érdekes kérdést kaptam minap az egyik barátomtól. Szerinte csak akkor kezdünk el tényleg  élni, teljes életet élni, mikor megtudjuk, mikor halunk meg. Hiszen, ahogy ő állította, elindul a visszaszámlálás!

Valóban csak a halál ébreszthet rá valakit az életre?

És az élet mely területével kezdünk el foglalkozni? A magánéletünkkel? Azzal, hogy mi akartunk valójában lenni? Mi a valódi hobbynk? Mivel szeretjük tölteni az időnket? Elindulunk, vagy maradunk? Mihez kezdenénk?

Nem tudom, még közelről sem a választ megmondani. Ahány ember, annyi világ, annyi válasz, annyi megélhető élet! Mit tennék én? Erre tudnám a választ, ha fel merném tenni a kérdést!

Mint minden megváltoztathatatlan dolog esetében, kiakadnék, lázadnék, dühöngnék (sírnék), és belenyugodnék az évszámba. Majd terveznék, aprólékosan összeírnám életem fontos területeit, terveket szönnék, határidőkkel, szcenáriókat állítanék fel jó, átlagos rossz végkimenetelekkel. És az életemet, mint egy 24 órás munkanapnak tekinteném, hiszen így vagy úgy eljönne az adott év, adott napja.

És ha mindenki más is ismerné halála napját, együtt tervezni is jobban lehet (milyen morbid)! Nem jössz össze két éven belül meghalóval, talán még barátkozni sem mersz olyannal, ki hamarosan meghal.

Valóban értékesen telnének, akkor a napjaink? Így tudatlanul, lassú tempóban, a bizonytalanság óriási, nemcsak saját hanem mások végzete miatt is. Nincs támpont, csak saját önérzeteden akaratodon, preferenciádon múlik az, hogy ki leszel, miképp élet az életedet. Ha elengedsz valakit az életedből, nem az ő végzetének időpontja miatt lesz, hanem valós érvek miatt vonulsz ki életéből. És mások is valós énedért csatlakoznak hozzád.

Magam azt válaszoltam a barátomnak ott helyben, hogy ha például most meg kell, hogy haljak, akkor boldoggá tenne a tudat, hogy jó emberek mondtak engem barátjuknak. Nekem ez elég lenne egy életre. Lehet, hogy csak amiatt fontos az élet bevégzésének a tudata, mert el akar érni az ember olyat, ami talán már az ővé? Ez  a mondat megint egy új, velős kérdéshez vezet:).

 

Címkék: élet